Skip to content

ماجرای بایننس و صرافی FTX چیست؟

ماجرای بایننس و صرافی FTX چیست؟ چرا توکن FTT سقوط کرد؟

در شروع ماه نوامبر، FTX با بنیان گذاری سام بنکمن-فرید (SBF) ، یکی از ارزشمندترین صرافی‌های رمز‌ارزی بود و ارزش ثروت این شرکت، حدود ۱۶ میلیارد دلار برآورد می‌شد. حالا دیگر بنکمن-فرید مدیرعامل این صرافی نیست و ثروتی برایش باقی نمانده است. اتفاقی که برای FTX افتاد، در ساده‌ترین سطح معادل بحران‌های بانک‌داری بود. مشتریان این شرکت اعتماد خود را به این صرافی از دست دادند و نگران امنیت دارایی‌های خود شدند. در نتیجه، همه به سراغ برداشت سرمایه‌های خود رفتند. بسیاری از کاربران این شرکت نمی‌دانند که آیا می‌توانند دوباره به پول‌های خود دسترسی پیدا کنند یا خیر.

FTX نه یک بانک بلکه یک صرافی است که باید سرمایه کاربران خود را در جریان نگه دارد. اما این شرکت بخش زیادی از پول‌ها را در یک شرکت معاملات رمز‌ارزی دیگر به نام Alameda سپرده‌گذاری کرده بود.

چندین محقق شروع به بررسی عمیق‌تر امور مالی SBF، به‌ویژه شرکت تجاری او Alameda Research کردند، تا مشخص کنند که ریسک تامین مالی به دلیل نمایش بیش از حد توکن FTT در ترازنامه آن وجود دارد.

سقوط FTX چگونه رقم خورد؟

Alameda در ماه‌های اخیر زیان‌های سنگینی در معاملات خود کرده بود و نمی‌توانست حداقل به سرعت، پول FTX را برگرداند. بنابراین زمانی که کاربران این صرافی خواستار برداشت سرمایه‌های خود شدند، سرمایه‌ای وجود نداشت و این شرکت ورشکست شد. این اتفاق شاید در ظاهر شبیه نوعی کلاهبرداری از سوی بنکمن-فرید به نظر میرسد که با کمک شرکت دوم خود قصد کسب سود را داشته است. اما نکته جالب این‌جاست که FTX بخش بزرگی از این پول‌ها را در قالب رمز‌ارز خودش اختراع کرده بود. در واقع، بخش بزرگی از این سرمایه‌ها در قالب توکن FTT بود و عمده سپرده‌هایی که به Alameda منتقل شدند، با FTT وثیقه شده بودند.

FTX میلیاردها دلار سرمایه را به شکل ودیعه از طریق توکن ساختگی خود به Alameda منتقل کرده بود تا Alameda بتواند با این سرمایه‌ها روی سایر رمز‌ارزهای ساختگی معامله کند. پس تا زمانی که مردم به ارزش FTT باور داشتند، این صرافی مشکلی نداشت.

اما در هفته گذشته پس از انتشار گزارشی درباره رابطه میان FTX و Alameda، ژائو مدیرعامل بایننس در توئیتی اعلام کرد دارایی های FTT خود را “به دلیل افشاگری های اخیر” در مورد توکن صرافی FTX خواهد فروخت.این خبر موجب ریزش بیش از ۸۰ درصدی قیمت این توکن در عرض دو روز شد. این اتفاق ارزش FTX را کاهش داد و چون بخش بزرگی از دارایی‌های Alameda در قالب FTT بود، ارزش دارایی‌های وثیقه Alameda و قابلیت آنها در بازپرداخت سرمایه‌های FTX هم کاهش چشمگیری پیدا کرد.

SBF تلاش کرده است تا اکوسیستم را آرام کند و به همه اطمینان دهد که FTX و Alameda از بودجه خوبی برخوردار هستند و در حال حاضر در معرض خطر ورشکستگی نیستند. در همین حال تجزیه و تحلیل داده های درون زنجیره ای نشان می دهد که بیش از ۴۵۱ میلیون دلار استیبل کوین در هفت روز گذشته از FTX خارج شده است. تحلیلگران نیز از کسانی که دارییهای خود را خارج نکرده بودند ، درخواست کردند تا ارزهای دیجیتال خود را از FTX خارج کنند. وب‌سایت FTX در ۹ نوامبر (۱۸ آبان) حدود ۲ ساعت از کار افتاد و وقتی که دوباره آنلاین شد، در هشداری به کاربران توصیه کرد از واریز وجه خودداری کنند؛ زیرا صرافی قادر به پردازش برداشت‌ها نیست.

این هشدار در یک پست پین‌شده در کانال رسمی تلگرام FTX نیز تأیید شد. مدیر آن کانال گفت برداشت‌های ارز دیجیتال و فیات تحت‌تأثیر قرار گرفته است و مشخص نیست که این مشکل چه زمانی برطرف خواهد شد. او همچنین اضافه کرد که از وضعیت فعلی، اطلاعات کافی در دست نیست.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *