واژه پانزی از نام چارلز پانزی، یکی از بزرگترین کلاهبرداران تاریخ، گرفته شده است. او با فروش کوپنهای تخفیف اداره پست، به سرمایهگذاران وعده ۱۰۰ درصد سود در ۹۰ روز را میداد. روش پانزی این بود که با استفاده از سرمایه سرمایهگذاران پیشین و همچنین سرمایهگذاران جدید، سود قدیمیها سیستم را پرداخت میکرد. چارلز پانزی توانست با این طرح در دهه ۱۹۲۰ در آمریکا، بیش از ۲۰ میلیون دلار کلاهبرداری کند.
طرح پانزی چیست؟
یک طرح پانزی (Ponzi scheme)، ترفندی برای کلاهبرداری است که در آن، طراحی کننده پروژه به افراد ناآگاه وعده میدهد که اگر پولهایشان را در اختیار او قرار دهند، با آن پولها کار خواهد کرد و سودهای نجومی و تضمینی به سرمایهگذاران خواهد داد. افراد پشت پرده این طرحها میکوشند تا با وسوسه کردن افراد از طریق سودهای نامعقول، سرمایه آنها را وارد بازی خود کنند و در بازه کوتاهی برای جلب اعتماد افراد ممکن است مقداری سود بدهند تا شما را نگهدارند و با برانگیختن طمع شما مقدار بیشتری سرمایه وارد چرخه کلاهبرداری خود کنند.
طرح پانزی در حوزه ارزهای دیجیتال
در دنیای کریپتوکارنسی در بسیاری از مواقع با پروژههای پانزی یا اصطلاحا “اسکم” رو به رو میشوید. وجه مشترک تمامی این پروژهها، سودهای نجومی در کوتاهمدت است که باعث میشود افراد زیادی به سمت این پروژهها سوق داده شوند و بعضاً رمزارزهای آیندهدار خود را میفروشند تا از طریق این ارزها سود کسب کنند که معمولا با نابودی سرمایه روبه رو میشوند.
برای تشخیص این پروژهها میبایست از تحلیل فاندامنتال استفاده کنید که یک شمای کلی از پروژه را دریابید و تیم توسعه دهنده یک رمزارز را بررسی کنید. برای به دست آوردن این اطلاعات کلی میتوانید به وایتپیپر آن ارز مراجعه کنید و با مطالعه آن به ماهیت پروژه پی ببرید. اکثر این پروژهها فقط در بخش تبلیغات خود قوی عمل میکنند و معمولا پروژههایی اغراقآمیز و دست نیافتنی دارند و مطابق نقشه راه تعریف شده پیش نمیروند.
No comment yet, add your voice below!